Vídeos, power points i qüestionaris de Tercer de la ESO

dimecres, 11 de novembre del 2015

Treball Cooperatiu

COM FER UN JOC DE TAULA

Els divendres, com ja sabeu, realitzem treball cooperatiu. Aquesta setmana haureu de realitzar un joc de taula en grups de tres persones.

Com haurà de ser el joc? Recorda que la vostra imaginació i creativitat serà el més important. El tema del joc podrà ser qualsevol que hem vist al llarg del curs de Socials, com per exemple, el mapa de Catalunya, els sectors (primari, secundari, terciari), les dones d’Enric VIII, la Indquisió, les civilitzacions precolombines…

Quins passos hauré de seguir?

SESSIÓ 1. PLUJA D’IDEES
1.       Anota les teves idees i allò que necessitaràs per jugar.
2.       Determina l’edat dels jugadors i la quantitat de jugadors.
3.       Nivell de complexitat (estratègia, atzar dels daus…)
4.       Anota les regles bàsiques.

SESSIÓ 2: PROBAR EL JOC
1.       Abans de fer el definitiu, realitza un prototip o esborrany com el que surt a la imatge.
Imagen titulada Make Your Own Board Game Step 7 preview
2.       Crea les fitxes o cartes i prova’l.
3.       Tingues en compte que has de crear un camí, un inici, un final, llocs on et puguis salvar…
4.       Prova’l i anota els canvis que hauràs de realitzar.

SESSIÓ 3. LA CREACIÓ
1.       Es l’hora de crear el joc. Agafa una cartolina i allò que necessites i endavant.
2.       Decora’l i pinta’l.
3.       Endavant!



Pel.lícula del "Nuevo Mundo"

Vídeo: Els maies
Apunta al teu dossier quins són els misteries dels maies.







TREBALL COOPERATIU: FEM UN DIARI
Benvinguts a la classe de Ciències Socials de tercer!
Com sabeu, els divendres fem treball cooperatiu. Això vol dir que heu de ser autònoms, i que us podeu ajudar els uns als altres perquè treballeu en equip.
El treball cooperatiu d’avui consisteix en realitzar un diari explicant les notícies d’actualitat i que estem estudiant a Socials. En aquest cas, al voltant del canvi climàtic. Com sabeu, aquesta mateixa setmana s’han reunit els líders de tots els països per tractar el tema dels canvis de temperatura, el fet que hi hagi tanta contaminació o pol·lució i com afecta a la població a la seva salut, el perill que morin diferents animals...
Per tant, heu de fer un diari i escriure una notícia sobre aquest tema. 
Com ho faré? Teniu dues opcions:
A)     Escriure un diari entre tots. Cada un de vosaltres s’encarregarà de fer una pàgina. Cada pàgina tindrà una noticia principal, amb el seu titular corresponent i la seva fotografia, que serà un dibuix. A més, podeu afegir altres noticies menys importants. Recordeu numerar les pàgines i que totes tinguin un format similar, és a dir, una mida, un dibuix.. semblant.

B)     Cadascú fa una portada diferent, indicant a la pàgina el titular de la principal noticia, el nom del diari, la data, diverses fotografies...

Com es fan les noticies?
Primer de tot heu de pensar un tema per la noticia principal, tenint en compte que hem de parlar del canvi climàtic.
Un exemple d’un titular d’una noticia podria ser: “Han aparegut pingüins a Pineda pel canvi climàtic”
I a continuació, escriure el desenvolupament de la notícia amb una explicació mínima de 200 paraules i la seva corresponent fotografia, en aquest cas un dibuix.
La resta de noticies, menys importants, que podeu incloure al diari poden tenir una extensió de 30 paraules. Totes elles han d’anar acompanyades del seu respectiu dibuix.

Activitat 7

Mapa mut d'Amèrica del Sud

Activitat 6

Mapa mut d'Amèrica

Activitat 5

Mapa mut d'Àsia

Activitat 4

Mapa mut d'Àfrica

Activitat 3

 

         L’ONU                                                              06/11/2015
Bon dia a tothom!
Com ja sabeu els divendres fem treball en grup, el que vol dir que heu de ser autonoms i ajudar-vos els uns als altres. Segur que entre tots vosaltres sabeu la resposta a tots els dubtes!
 Aquesta setmana realitzarem el tema de la ONU i com aquesta organització ha intervingut en diferents països on hi havia conflictes bèl.lics.

I com ho farem?
Primer de tot, haurem de resseguir amb un color, rotulador, punta fina o boligraf de color blau totes les costes, és a dir, tots els llocs on hi toqui l’aigua dels mars i els oceans.
Després, haurem de pintar de color o rotulador vermell tots els països que hi ha a la tabla perquè representen els països on ha intervingut la ONU.
Per saber on es situen concretament, ens ajudarem dels atles. Això vol dir que tindreu tambè una feina de recerca.
I ja haurem acabat?
Gairebé! Només faltarà pintar la resta de països d’un mateix color segons sigui el seu continent. Per exemple, els països de l’Àsia de color verd, Àfrica de color groc, Europa de color de rosa...
Que la força de la imaginació i la creativitat
us acompanyi!

Senyalitzar en un mapa mut del món on esta present la ONU al llarg dels diferents païssos en conflicte. Pintar-los en vermell. Tambè resseguir de color blau la costa.


Activitat 2 (2-3 sessions)

Hola! bon dia a tothom! 

Primer de tot recorda que estem treballant en grup. Per tant, segur que algú de nosaltres sap les respostes. Hem de cooperar entre nosaltres i tractar de ser autònoms!

Aquest mes estem treballant el tema de la Unió Europea i fins i tot hem fet un control que a ben seguer ens ha anat molt bé. És per aquest motiu que avui divendres treballarem sobre un eix cronològic de la Unió Europea i dels països que s'han anat sumant aquest anys. 
Però com ho farem? Com sabem quins països són?

1. El primer pas és llegir entre tots el text que ens ha tocat per veure quins anys hem de fer i localitzar quins països hem de representar.
2. Agafar una cartulina. Ha de tener 1 metre de llarg (100 cm) i 20 cm d'amplada. 
3. Ara es tractar d'escriure els anys a la cartulina. Per cada 10 cm fem un any. Exemple: Del centrimetre 20 al 30 és l'any 1950-1951-1952...

3. Pintem tota la cartulina d'un mateix color. Exemple verd. Estaria molt bé començar amb un verd fluix i a mesura que van passant els anys pintar-ho d'un color verd més fort.



3. Amb els països que haviem localitzat, dibuixem i pintem les seves banderes. Si algú s'anima també pot dibuixar alguna cosa representativa d'aquella època. Exemple: Si el text parla de l'euro, dibuixar una moneda.
4. Les banderes i els diferents dibuixos han de tenir una mida aproximada de 15 cm (horitzontal) i 10 cm de vertical.
5. Ho enganxem a la paret.

Tots els companys veuran allò que hem dibuixat i representat!! 

Ànims i bona sort!

Més info a:
http://www.leceonline.org/ue_historia.asp

Grup 1

Europa per la pau – Inici de la cooperació

La Unión Europea nació con el anhelo de acabar con los frecuentes y cruentos conflictos entre vecinos que habían culminado en la Segunda Guerra Mundial. En los años 50, la Comunidad Europea del Carbón y del Acero es el primer paso de una unión económica y política de los países europeos para lograr una paz duradera. Sus seis fundadores son Alemania, Bélgica, Francia. Ese periodo se caracteriza por la guerra fría entre el este y el oeste. Las protestas contra el régimen comunista en Hungría son aplastadas por los tanques soviéticos en 1956; al año siguiente, la Unión Soviética toma la delantera en la carrera espacial al lanzar el Sputnik 1, primer satélite artificial. También en 1957 se firma el Tratado de Roma, por el que se constituye la Comunidad Económica Europea (CEE) o «mercado común».

Grup 2

1960 - 1969

Els «vibrants 60» – una etapa de creixement econòmic

En los años 60 surge la «cultura joven», avivada por grupos musicales como los Beatles que atraen a muchedumbres de adolescentes dondequiera que vayan, contribuyen a estimular una revolución cultural y agrandan la brecha generacional. Es un buen momento para la economía, favorecido, entre otras cosas, porque los países de la UE dejan de percibir derechos de aduana por las transacciones comerciales entre sí. También acuerdan ejercer un control conjunto de la producción alimentaria y, de este modo, se garantiza un abastecimiento suficiente que, incluso, llega a desembocar pronto en el excedente de producción agrícola. Mayo de 1968 es recordado por la revuelta estudiantil en París, y muchos cambios en la sociedad y los hábitos de vida se relacionan con la llamada «generación del 68».
Feia uns anys es van ajuntar països com Luxemburg i els Països Baixos i Italia (ajuntar després amb els països dels anys 50)


Grup 3

1970 - 1979

La Comunitat creix – primera ampliació

El 1 de enero de 1973 Dinamarca, Irlanda y el Reino Unido entran a formar parte de la Unión Europea, con lo que el número de Estados miembros aumenta a nueve. La guerra araboisraelí de octubre de 1973, breve pero brutal, da lugar a una crisis de la energía y a problemas económicos en Europa. Con el derrocamiento del régimen de Salazar en Portugal en 1974 y la muerte del general Franco en España en 1975 desaparecen las últimas dictaduras «de derechas» de Europa. La política regional de la UE empieza a transferir grandes cantidades para crear empleo e infraestructuras en las zonas más pobres. El Parlamento Europeo aumenta su influencia en los asuntos de la UE y, en 1979, es elegido por vez primera por sufragio universal.


Grup 4

1980 - 1989

Europa cambia de cara - la caiguda del mur de Berlín

El sindicato polaco Solidarność y su dirigente, Lech Walesa, se hacen famosos en Europa y en todo el mundo tras las huelgas de los astilleros de Gdansk en verano de 1980. En 1981 Grecia pasa a ser el décimo miembro de la UE, y, cinco años más tarde, se suman España y Portugal. En 1986 se firma el Acta Única Europea, tratado que constituye la base de un amplio programa de seis años, destinado a eliminar las trabas a la libre circulación de mercancías a través de las fronteras de la UE, y que da origen, por ello, al «mercado único». El 9 de noviembre de 1989 se produce un vuelco político importante cuando se derriba el muro de Berlín y, por primera vez en 28 años, se abre la frontera entre las dos Alemanias, que se reúnen pronto en un solo país.
Grup 5

1990 - 1999

Europa sense fronteres

Con la caída del comunismo en Europa central y oriental los europeos se sienten más próximos. En 1993 culmina la creación del mercado único con las «cuatro libertades» de circulación: mercancías, servicios, personas y capitales. La década de los noventa es también la de dos Tratados: el de Maastricht, de la Unión Europea, de 1993, y el de Amsterdam de 1999. Los ciudadanos se preocupan por la protección del medio ambiente y por la actuación conjunta en asuntos de seguridad y defensa. En 1995 ingresan en la UE tres países más, Austria, Finlandia y Suecia. Los acuerdos firmados en Schengen, pequeña localidad de Luxemburgo, permiten gradualmente al ciudadano viajar sin tener que presentar el pasaporte en las fronteras. Millones de jóvenes estudian en otros países con ayuda de la UE. La comunicación se hace más fácil a medida que se extiende el uso del teléfono móvil y de Internet.

Grup 6

2000 – 2009

Nova ampliació

El euro es la nueva moneda de muchos europeos. El 11 de septiembre de 2001 pasa a simbolizar la guerra contra el terrorismo después de que unos aviones secuestrados se hagan estrellar contra edificios de Nueva York y Washington. Los países de la UE empiezan a colaborar mucho más estrechamente contra la delincuencia. Las divisiones políticas entre la Europa del este y del oeste se dan por zanjadas definitivamente cuando en 2004 diez nuevos países ingresan en la UE, seguidos de otros dos en 2007. En septiembre de 2008 una crisis financiera sacude la economía mundial, haciendo que se estreche la cooperación económica entre los países miembros de la UE. El Tratado de Lisboa, que aporta a la UE instituciones modernas y métodos de trabajo más eficientes, es ratificado por todos los países de la UE antes de entrar en vigor el 1 de diciembre de 2009.
A partir del 1 de enero del 2007 ingresan en la Unión Europea dos nuevos países: 
Bulgaria y Rumanía.

Una dècada d'oportunitats 

La nueva década arranca con una grave crisis económica, pero también con la esperanza de que las inversiones en nuevas tecnologías ecológicas, más respetuosas con el clima, junto con una cooperación europea más estrecha, produzcan crecimiento y bienestar duraderos.
A partir del 1 de julio del 2013, Croacia ingresa en la Unión Europea como nuevo estado miembro.


Activitat 1 (2 sessions)

Pintar i senyalar en un mapa mut d'Europa els diferents païssos amb les seves respectives capitals. 

T1: La nació



>> Vídeos realacionats:

Breu Història de l'estat del Benestar:
https://youtu.be/lBOI-a7g250

Drets elementals de l'Estat:
https://www.youtube.com/watch?v=2JLz2YuhSm0

21/09
Estats fràgils. Copiar la definició al dossier. Distingueix 5 països tot mirant el mapa.
Quadre de definició d'Estat.
La creació de noves fronteres. Indica algun territori i dibuixa'l al dossier.

Els drets humans (5')
https://www.youtube.com/watch?v=7kjdIjZ2g7w

Las elecciones (para niños)
https://www.youtube.com/watch?v=akghY0Wqq40

Curiositats
>> Cortometratge

Palabras de Eduardo Galeano
https://www.youtube.com/watch?v=HeFvIH0EHEM

>> Separació de poders
https://www.youtube.com/watch?v=jH7UFoE2gGc

Voces contra la globalización
https://www.youtube.com/watch?v=KoHrBYMrHnI

Finlandia, referendums:
https://www.youtube.com/watch?v=_cA6C0wCAhg

Pais Independent de Kosovo:
https://www.youtube.com/watch?v=2JQf7rGkoJ0

Després de la independència de Kosovo:
https://www.youtube.com/watch?v=A3L-izudoqA



República de Crimea:
https://www.youtube.com/watch?v=SeeTv270wpk


1931 Francesc Maciá proclama a República Catalana
https://www.youtube.com/watch?v=ko2NmhoBfck



Zamba pregunta:
>> Què és un Estat?
>> Què és la democracia?
>> Què és la constitució? 

Referèndum:
Un referèndum o plebiscit és una votació popular convocada pel poder legislatiu (parlament) o pel cap d'un estatamb l'objectiu que la ciutadania doni la seva opinió davant d'un determinat tema d'interès general.
Generalment els referèndums es presenten com una o més preguntes amb dues respostes (sí o no) sobre el tema. L'exercici del poder legislatiu, en les democràcies parlamentàries, usualment és delegat en les cambres parlamentàries per una qüestió pràctica. Tanmateix l'aplicació de referèndums representa, en certa mesura, l'exercici directe de la sobirania popular davant d'una qüestió especialment rellevant. 


T1: Nacions Unides

T2: Sector primari

>> Sector Primari, Secundari, Terciari.. 

>> Benvinguts a la Fageda (8'30")

>> La Fageda. Programa "Salvados". Negoci i ètica van de la mà. (6') 

>> La Fageda.  

>> La Fageda. Una fàbrica amb sentit
Preguntes:
-Què és la Fageda? On està localitzada?
-Com cuides a les vaques?
-Com són els seus treballadors? Són feliços? Quantes hores treballen?
-Quina és la teva opinió d'aquesta cooperativa. Creu que guanyen molts diners?
-Has tastat alguna vegada un gelat de la Fageda? Què en penses? Dibuix


2.1 >> Cooperatives del producte ecològic 3' 
Les organitzacions d'agricultors, per una banda, i de consumidors, per una altra, faciliten la producció i l'accés als aliments ecològics. "El medi ambient" mostra, en aquest reportatge, l'exemple de dues cooperatives.

2.2 >> Ajuntament de Valls - Projectes Humana d'agricultura social a Catalunya 2013  (3')
Humana impulsa des de l'any passat un programa per a promoure projectes d'agricultura social a Catalunya. En l'edició d'enguany s'han presentat 30 projectes, dels quals s'han escollit vuit. 
Ajuntament de Valls (Alt Camp). "Hort per a la inclusió social"


>> Proceso de producción de los pollos (16')
-A què es dediquen? On els fan?
-Quants creus que neixen en una hora?
-Què fan les màquines?
-Perquè són de colors diferents?
-T'agraden? Com els menges?
Dibuix

>> Ecologistes en acció 4' 
Ecologistes en Acció de Catalunya és una xarxa de persones i grups ecologistes, ecopacifistes, conservacionistes i de defensa dels animals que, acollint-se a la formula legal duna federació, treballem per aconseguir una societat ecològicament sostenible.

>> Documental sobre veganismo 30'
Testimonis de persones que s'han fet veganes. 30' 

Extres:

>> Agricultura a la ciutat 23' 

>> La experiencia del proyecto piloto de agricultura urbana y periurbana en Honduras 16' 
El Proyecto Piloto para el Fortalecimiento de la Agricultura Urbana y Peri-urbana y de la Seguridad Alimentaria, impulsado por la Organización de las Naciones Unidas para Alimentación y la Agricultura (FAO) y la Alcaldía del MDC, constituye una experiencia pionera en Honduras. Su objetivo fue contribuir a la seguridad alimentaria y nutricional de la población en situación de pobreza extrema ubicadas en las zonas peri-urbanas del Distrito Central del Departamento de Francisco Morazán, mediante el desarrollo de capacidades del capital humano, el fortalecimiento de la producción, comercialización y procesamiento de productos hortícolas, y el mejoramiento de ingresos familiares.

>>Agricultura Ecológica - Los Secretos de la Naturaleza 51'









T3: Els recursos minerals: fonts d'energia


>> Energies renovables: parc eòlic i central solar fotovoltaica
Amb l'activitat Visita virtual a les centrals d'energies renovables, els tutors i tutores tenen la possibilitat de presentar al seu alumnat l'aspecte real de tres tipus de centrals verdes: l'eòlica, la solar i la hidràulica. A través d'un vídeo i de dossiers d'aprenentatge, els estudiants poden conèixer el funcionament real d'aquestes instal·lacions i també els avantatges i inconvenients de cada una de les seves tecnologies.

>> Documental de Al Gore. Calentamiento global (1h30')

>> Así se fabrica el chocolate (15')

>> Visita a Maranello (4') 

>> SEAT. La fàbrica de Martorell 

>> Així es fabrica l'Infiniti Red Bull RB9 de Formula 1 (3'30")

>> Lexus LF.
Preguntes: Què podries dir de la publicitat dels cotxes? (30 paraules)

>> Recursos renovables y no renovables - Documental HOME (12')
Documental recopilado sobre como los recursos de nuestro planeta se están acabando, debemos tomar soluciones mas próximas y necesarias para preservar nuestro planeta.

>> Contaminación del mundo animado (3'36")
Animación que nos invita a hacer conciencia acerca de la contaminación y los estragos que dejan los abusos del hombre.

T4: Comerç i transport

Cada pregunta del vídeo ha de tenir 30 paraules mínim.

Comerç: 

4.1 >> Comercio Justo y Consumo Responsable (2')
Preguntas:
Qué debemos favorecer?
Animación realizada por la Cooperativa Tembé para el Gobierno de Santa Fe (Subsecretaría de Economía Social) para el lanzamiento de la campaña de Comercio Justo y Consumo Responsable "Justo lo que Necesito" realizada el día 11 de mayo de 2013 en la ciudad de Rosario.

4.2 >> Oxfam-Intermon El comerç just canvia vides (1'10")

4.3 >> Les vendes de productes de comerç just es quadrupliquen (2' 20")
En els últims deu anys també han augmentat en un 84% els agents implicats en la producció d'aliments ecològics. Aquest cap de setmana, amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, Sant Andreu, Sarrià i l'Eixample acolliran activitats en la XV Festa del Comerç Just i la Banca Ètica.

4.4 >> Calella obre els actes del 8M amb una exposició sobre comerç just (2')
La inauguració d'una exposició sobre productes de comerç just a la residència Avidi de Calella ha donat el tret de sortida als actes programats per commemorar el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones Treballadores. És una iniciativa de la Comunitat de les Filles de Sant Josep i l'Associació per a la Promoció de la Dona Treballadora, que juntament amb l'Associació Dones de Calella, Oncolliga i Calella Marxa promouen les activitats que se celebraran fins a finals de març per reivindicar la igualtat entre persones, en l'àmbit laboral o personal i amb independència del lloc de naixement.

4.5 >> Bancos del tiempo (7')

4.6 >> Couchsurfing (5')

4.66 >> Què és Couchsurfing? (5')

4.7 >> Què és Fairtrade (4')

4.8 >> Workaway (4')

4.9 >> Me voy a Inglatera (4')

5.0 >> Mi mala experiencia (5')

Transports:

>> Bancos del tiempo. 

>> Bla bla car para tod@s. Reportaje de TVE (3')

>> Bla bla car reportatge de Canal Sur (4'25")

>> Experiència al bla bla car (1')

>> Blablacar, analizamos el popular servicio web para compartir coche (17')


T5: Altres activitats del sector serveis

T6: Economia globalitzadora

6.1 >>> "PECERA", el corto más reivindicativo del año (12')
- 1 - Roel de Oro al Mejor Cortometraje de Ficción Nacional en el 19 Certamen Nacional de Cortometrajes de Medina del Campo - 2 - Onofre Al Mejor Guión en el festival

6.2 >> Mans Unides - La globalització : conflictes al servei de les multinacionals (1')
Sota el poder de les multinacionals del petroli, governs com l'americà dirigit per Bush, ha promogut guerres a Iraq i Afganistan.D'altres, per motius geoestratègics, permeten l'ocupació brutal de Palestina, MOSTRAR MÁS

6.3 >> No a la Explotacion Infantil , comercial ganador de Cannes (4')
Por una sociedad libre y sin violencia ni delincuencia ,sin cadenas de drogadiccion ni alcoholismo, tengo un sueño ;que es ver a la gente por las calles viviendo en un mundo de oportunidades e igualdad para todos y que Dios nos regala para disfrutar bajo sus principios....."recordar es un acto de justicia" ..........(el ladron no puede robar la luz de la luna en la ventana) gracias por visitar... MOSTRAR MÁS

6.4 >> L'excusa capítol 10: Globalització (15')
L'Excusa és un recorregut per l'altre món possible en 13 capítols. Les alternatives cap a noves direccions que es donen avui arreu de Catalunya es desgranen capítol rere capítol. Són alternatives que aspiren a posar cognoms nascuts de la pràctica a les

6.5 >> Què és la globalització per Sala i Martin (3')
El economista Xavier Sala-i-Martin afirma que no es la culpable de todos los males.

6.6 >> Shakira parla de la seva fundació "Pies descalzos" (1'30") 

6.7 >> Tall del documental "hagamos que salga el Sol" de Shakira (3')

6.8 >> "Pies descalzos", documental (28')

6.9 >> Vídeo promocional "Pies descalzos" (3'30")

7.0 >> Una moneda pròpia 2' 

T7: Reptes del desenvolupament

>> Slumdog Millionaire (2h) Trailer
Pel.lícula d'un noi indi que participa al concurs "¿Quieres ser millonario?"
>> La pel.lícula (espanyol latino)

>> No a l'explotació infantil (4')
Por una sociedad libre y sin violencia ni delincuencia ,sin cadenas de drogadiccion ni alcoholismo, tengo un sueño ;que es ver a la gente por las calles viviendo en un mundo de oportunidades e igualdad para todos y que Dios nos regala para disfrutar bajo sus principios....."recordar es un acto de justicia"

>> Esclavismo infantil en la India (43')
Nuestra civilización patriarcal (patriarcado=derecho del padre, sociedad de la dominación sin verdadera madre), está llevando a la humanidad a realidades inimaginables, hacia un nuevo tipo de esclavitud que incluye a las criaturas, en la India (donde se conserva uno de los patriarcados más crueles) , la esclavitud infantil se ha convertido en un negocio de primera clase mientras miles de niños pierden la esperanza hasta de volver a ver a sus padres. Las familias presionadas por la miseria y las mujeres anulando su deseo materno (que serviría para protegerlos, India es una sociedad misógina como muchas de las sociedades de nuestro planeta), venden a sus pequeños, incluso hay casos de secuestros en los que los niños son separados forzosamente de sus familias. Sin embargo, la confusa red de intermediarios involucrados en este enmarañado negocio hace difícil probar que los bienes están en realidad manufacturados por menores de edad, aunque se empiezan a encontrar evidencias. Descubriremos el caso de un modelo de pavimento indio muy vendido en Alemania cuyos adoquines son extraídos por niños de corta edad, a pesar de que los productores aseguran que la explotación infantil no está implicada en su actividad. Un documental donde podrán escuchar la versión de los niños, los padres, los contrabandistas y los jefes de estos negocios sin escrúpulos...

>> Pilota de futbol, el secret fet a mà (2')


T8: Amèrica


Tema 8.1 El món conegut pels europeus del segle XV
Els avenços de la navegació marítima
>> El poble dels vikings (42')
>> Quién descubrió América en realidad? 1h

Tema 8.2 Els viatges d'exploració dels portuguesos i castellans
>> Cristobal Colón habla con los reyes católicos. Humor (4')
>> Cristofol Colom era català? Entrevista a Jordi Bilbeny (Arenys) A partir del minut 6
>> Jordi Molet entrevista a Jordi Bilbeny 20'
>> Article de diari. Entrevista a Jordi Bilbeny

Tema 8.3 l'Amèrica Precolombina:
Els maies
>> Els maies: astronomia, matemàtica, calendari i escriptura 4' 



Els inques
>> Machu Pichu (Perú) en 4k (4'40")
Els asteques (Mèxic)
>> L'imperi Azteca  1/5 (10')
>> L'imperi Azteca 2/5 (10'). Com es va construir la ciutat?

>> Sacrificis humans 10' 
>> Tenochtitlan y el Imperio Azteca (9')
Preguntes:
Quines dimensions té?
Què s'uneixen en la construcció?
A qui està dedicat?
Què han de pagar als Deus?
En què l'eduquen els petits?
De quin material són les armes?
Què passarà després de la lluita?
Què fan els sacerdots?

>> El dia de los muertos en Mexico (2')

>> El día de los muertos (2)

Tema 8.4 La conquesta i dominació del nou món
>> Cristo

Tema 8.5 Les conseqûències dels descobriments

Extres:
>> Sacrificis humans 1h 

>> La maldició de l'or (25')
-Com es va iniciar la història de la búsqueda de l'or?
-Qui era Moctezuma? En quina ciutat vivia i a quin poble perteneixia?
-On creia que estava enterra?
-Quina visió va tenir l'arqueoleg? Per on havia de viatjar?
-Qui va derrotar als Inques? I què volia aconseguir?
-Què deia la profecia?
-Què explica la profecia de l'or?
-On va acabar buscant l'or?


>> Pizarro y los Incas (46')
Documental sobre las causas de la conquista del Perú
>> Documental - América un nuevo mundo (los conquistadores y el proceso inicial de la conquista (45'). TV1